MARKA NEDİR ?
Tüketicinin zihnindeki resim ve sözcüklerin yazılı şekline marka diyebiliriz. İşletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan, kişi adları, sözcükler, şekiller, sayılar vb. işaretler markayı oluşturur. Marka, çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.
MARKA TESCİL NE ANLAMA GELİYOR ?
Markaların tescil edilmesi, sahibi tarafından kullanımının tekelleştirilmesi, marka sahibinin belirlenmesi ve haksız kullanımının engellemesi için fırsat anlamına gelir. Marka tescil işleminde tek yetkili merci olan Türk Patent Enstitüsü`ne yapılan resmi başvurular, Enstitü tarafından incelemeye tabi tutulur. İnceleme aşamasının olumlu olması halinde marka, tescil edileceği yönünde üçüncü şahısların dikkatine ilan edilir. Üç aylık ilan süresince itiraz edilmeyen markalar TPE tarafından kesin olarak kabul edilerek belgeye bağlanır.
MARKA SAHİBİ BİRDEN FAZLA KİŞİ OLABİLİR Mİ ?
Evet, marka sahibi olarak birden fazla şahıs veya tüzel kişi başvuruda bulunabilir. Başvuru sahipleri için ayrı ayrı sahip numaraları belirlenir ve Türk Patent Enstitüsü tarafımdan başvuru dosyaları hazırlanır. Daha sonra aynı şahıs veya tüzel kişilerin yapacakları başvurularda bu sahip numaraları üzerinden işlem yapılarak sahip takibi ve tanınırlığı sağlanmış olur.
Türkiye’de marka korumasında;Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgahı olan veya sınai veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilerce veya Paris Sözleşmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması’na taraf devlet vatandaşı olarak başvuru hakkına sahip kişiler yararlanır.
Yukarıdaki paragraf kapsamına girmemekle beraber, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere kanunen veya fiilen marka koruması tanınmış yabancı devletlerin gerçek veya tüzel kişileri de karşılıklılık ilkesi uyarınca Türkiye’de marka korumasından aynı şekilde yararlanır.
ULUSLARARASI MARKA TESCİLİ
"Maya Marka Patent Uluslararası Marka Tescili Yapmaya Yetkili Bir Kuruluştur." Uluslararası marka tescil işlemi ülkemizde yapılan marka tescil başvurusunu müteakip gerçekleştirilmekte ve takip eden beş yıl boyunca kendi ülkemizde ki başvuruya bağımlı olarak devam etmektedir. Ancak beşinci yılın dolmasının ardından bağımsız olarak uluslar arası tescil kullanımı mümkün olmaktadır. Beşinci yıl dolmadan ülkemizde tescilli bulunan markanın hukuki olarak hükümsüzlüğünün gerçekleşmesi durumunda markanın uluslararası tescili de hükümsüz kılınır. Yani ülkemizde markanın tescile bağlanma durumu uluslararası başvuru için olmazsa olmaz şartlardan birisidir.
Türkiye`nin de taraf olduğu bazı anlaşmalar ve uluslararası tescil sistemleri, tek bir başvuruyla bir çok ülkede tescil başvurusunda bulunma imkanını beraberinde getirmiştir.
Örnek olarak; Türkiye`de yapılan bir marka başvurusunun rüçhan hakkını kullanarak 6 ay içerisinde Paris Sözleşmesine taraf ülkelerden herhangi birinde yapılacak başvuru, Türkiye`deki ilk başvuru tarihinden itibaren geçerlilik kazanır.
Uluslararası marka tescili maliyetleri başvuru yapılacak markanın logosu, koruma sağlanacak ülkeler belirlendikten sonra saptanabilmektedir.
Anlaşmaya taraf herhangi bir ülkede marka tescili talep edilebileceği gibi taraf ülkelerin tamamında veya Avrupa Birliği Ülkelerinin tamamında marka tescili talep edilebilir. |